Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
16.12.2021, Jan Vítek, aktualita
Dnešní základní desky už mohou nabídnout třeba pět slotů M.2 pro SSD, ale i jiná zařízení, která dokáží využít linky rozhraní PCI Express. Právě proto se nabízí i produkt Innodisk EGPL-T101.  
CooliPi (378) | 17.12.202115:45
Pozor, 2.5W na tak male plose neni zas tak malo. Pri nizsich modulacnich rychlostech bude spotreba asi mensi, ale na 10Gbit­/s se dotkne toho maxima. Uchladit to i pri pasivu potrebuje aspon maly proud vzduchu. Jinak se to pomalu prehreje.

Je to proste do industrialnich reseni, kde si vyrobce s timhle poradi.
Odpovědět0  0
potooczech (345) | 17.12.202110:18
NAS je pro většinu domácností exotika a také jí zůstane. Uživatelé dnes spíš začínají stále více sypat data do cloudu a to je cesta, kterou se to bude ubírat. Navíc velká část dat, které domácnosti generují a ukládají pocházejí z mobilních zařízení, kdy často místo pevného PC mají NTB. Tedy klasické domácí pevné PC je stále více na okraji zájmu.

Tedy pro běžnou domácnost to není. A po pravdě s klesající cenou SSD mi dnes vyhovuje spíše řešení dvou SSD do M.2, kdy mám rychlé disky přímo na desce, bez kabelů, bez nutnosti je někam dávat ve skříni, naprosto ideální řešení. Pokud bych chtěl víc prostoru, jsou desky s více sloty, typicky třetí slot bývá SATA, což je ideální na média, ke kterým se nepřistupuje tak často.
Odpovědět0  0
ensidia (130) | 17.12.202111:39
Troufnu si za své okolí oponovat. Pár mých známích už si pořídila NAS. Z důvodu propojení NTB,PC,TV a mobilu. Hlavně kvůli fotkám, aby je neztratili. Takže klasika 2x2,5 disk který se zrcadlí. A mají k nim přístup všude. Bonus pro ně je. Vzdálený přístup. Člověk tam může dát různé smlouvy v elektronické podobě. Sám to mám v plánu.
Odpovědět2  0
doriel (497) | 17.12.202111:55
Souhlasím s Vámi, Cloud je sice hezká lákavá věc, ale už mnohokrát jsem se setkal s tím, že si to někdo na cloud neuložil, nesynchronizoval, došlo mu místo, nebo se to prostě porouchalo.
Neříkám že všichni, ale leckdo se od Cloudu odvrací. Firmy nám Cloudy hezky cpou horem dolem, ale za mě to není všemocné a navíc je to většinou placené. Za 2­-3 roky se investice do NASka začíná vyplácet. Navíc ty jednotlivé disky nejsou tak drahé. Na začátek Vám stačí 2 x 2TB ­(kvůli RAIDu­) a jelikož NASka používají točící disky, je to i levnější než SSD. Potom po roce si dokoupíte další 2TB za 3000,­- a najednou máte 3 TB.

Hodně lidí jde cestou NAS. Máte to doma a pod kontrolou. Stačí nevystavit NAS na internet a jste v pohodě. Pořizovací cena pod 20000 je taky v pohodě za kapacitu v řádu jednotek TB.

Zatím mám NAS Synology a něm 2TB ­(2x2TB s RAID 10­). Celkem jsem zaplatil 15000 a data u mě mají i známí. Neznámým lidem pak můžu poskytovat úložiště za úplatu :D
Odpovědět0  0
doriel (497) | 16.12.202114:51
Dokážu si to představit pro profi použití s PXE, ale doma ­(kromě případu, kdy mám nějaké NAS­) to asi naplno využiju těžko. Ale super nápad, palec nahoru.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.